Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheken, hypotheken hypotheken

Gisteren kwam ik weer voldoende nieuws tegen over, je raadt het al, hypotheken. Sommige dingen vielen me tegen, en soms had ik niet echt een meninig.

NHG-grens
De NHG-grens zou eigenlijk per 1 juli dalen van €245.000 naar €225.000, maar daar wordt vanaf gezien. Het blijft dus €245.000. In het verleden was namelijk deze grens altijd gekoppeld aan de gemidelde huizenprijs. Intussen schijnen de prijzen alweer zo gestegen te zijn dat verder daling niet hoeft. Vanaf 2017 gaat de NHG sowieso de gemiddelde huizenprijs weer volgen.

Rentemiddeling
In de Telegraaf stond gisteren een uitgebreid artikel over rentemiddeling. Waar ik eigenlijk dacht dat bijna alle aanbieders (behalve ABNAMRO en Rabobank) dit al aanboden, blijkt niets minder waar te zijn.
Slechts 6 van 27 grootste hypotheekaanbieders bieden rentemiddeling aan, het overgrote deel (nog) niet. En een aantal verstrekkers gaf in het artikel zelfs aan nog de mogelijkheden te onderzoeken. Een hypotheekverstrekker is overigens niet verplicht rentemiddeling aan te bieden. Het zou een mooie service zijn, maar op het moment dat ik mijn hypotheek afsloot heb ik met mijn volle verstand de hypotheek vastgezet voor een bepaalde periode. Dus dan is het nu maar even doorbijten. (bijkomend "voordeel" van een hogere rente is dat een aflossing je maandlasten sneller laat dalen).

De eigen hypotheek
Naar aanleiding van het maken van een afspraak met de hypotheekadviseur, en de mogelijkheid om extra in te leggen in de spaarhypotheek, ben ik eens goed gedoken in de papieren. Er staat in de voorwaarden inderdaad niets vermeld over extra stortingen. Niet dat het kan maar ook niet dat het niet kan. Dus ik vrees eigenlijk dat dat niet gaat lukken.
Als die vrees waarheid wordt, gaan we eens goed kijken naar de mogelijkheden om de hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek.

Over twee weken hebben we een telefonisch consult met de hypotheekadviseur van de bank, daar zal ik natuurlijk over bloggen dan...

Reacties

 1. Ik ben blij dat er meer mensen dat niet snappen van die rentemiddeling. Iedereen was er toch zelf bij toen ze die handtekening neerkrabbelden? Als je 'm 30 jaar vast gezet heb voor 5,95% omdat je geen risico wilde lopen dan heb je precies gekregen wat je wilde, geen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HypotheekWeg: en zo is het maar net. Ik ben trouwens wel benieuwd naar jouw blog over het gesprek met de hypotheekadviseur. Ik heb dat gesprek dinsdag gehad. Zodra de pro forma boeteberekeningen binnen zijn, sla ik aan het rekenen. Dan volgt er ongetwijfeld nog wel een blog :-)

   Verwijderen
  2. daar ben ik natuurlijk ook heel erg benieuwd naar... :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.