Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekrenteaftrek afgeschaft?

Nu de hypotheekrente zo laag staat beginnen er steeds meer stemmen op te gaan dat dit het ideale moment zou zijn om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. De redenering daarachter is als volgt. Voor nieuwe huizenkopers is het nu zo goedkoop om te lenen dat, wanneer zij geen hypotheekrenteaftrek meer zouden ontvangen de kosten nog steeds niet heel hoog zijn. Het "verlies" door het niet hebben van de hypotheekrenteaftrek zou dan wel gecompenseerd moeten worden door een lagere inkomstenbelasting.

En dat als we de hypotheekrenteaftrek nu ongemoeid laten, de huizenmarkt oververhit raakt en de prijzen voor de huizen weer ouderwets de pan uit zullen rijzen. Eigenlijk een beetje wat je nu al ziet met de woningmarkt in Amsterdam.

Voor huidige woningbezitters zou de hypotheekrente gefaseerd moeten worden afgeschaft. Voornamelijk omdat huidige woningbezitter nog een rente betalen van voordat de sterke daling van die rente inzette.

Na het lezen en horen van berichten over dit onderwerp heb ik zitten denken of dat voor ons ernstige gevolgen zou hebben.
Wij zouden nog prima rond kunnen komen zonder hypotheekrenteaftrek. Wij maken nu geen gebruik van de voorlopige teruggave en ook dan kunnen wij in de maand sparen en zelfs extra aflossen op de hypotheek. De jaarlijkse teruggave van een deel van de betaalde hypotheekrente is een leuke extra, die we kunnen gebruiken om extra te sparen of om extra extra af te lossen op de hypotheek of de restschuld.
Wel kan ik me voorstellen dat als we geen jaarlijkse belastingteruggaaf zouden hebben, dat w de verhouding tussen sparen en aflossen wat zouden verschuiven, zodat we meer zouden sparen en wat minder zouden aflossen. Althans, totdat de buffer op de gewenste hoogte is. Het aflossen zou dus een stukje langzamer gaan dan nu het geval is.

Ik ken echter ook mensen die maandelijks de voorlopige teruggaaf laten storten. Niet iedereen daarvan heeft dat bedrag nodig om rond te kunnen komen elke maand, maar ook die mensen zitten ertussen. En die mensen zouden wel een probleem hebben bij het afschaffen van hypotheekrenteaftrek met alle bijkomende ellende.

Hoe zit het bij jullie? Zou het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek lijden tot problemen? Laten jullie de voorlopige teruggaaf maandelijks uitkeren en heb je die ook nodig om rond te komen? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden...


Reacties

 1. We laten het maandelijks uitkeren. We hebben het niet nodig om van te leven, maar wel om iets te kunnen blijven sparen/aflossen.
  Ik begrijp wel dat het afgeschaft moet gaan worden, en ben daar in principe ook voor. Alleen wel gefaseerd voor huidige huiseigenaren lijkt me op z'n plek idd. (Zo gaat het nu natuurlijk al, elk jaar 0,5% minder HRA) Want wij betalen nog een vrij hoge rente, vergeleken met de nieuwe huizenbezitters.
  Ik vind wel dat ook voor bedrijven etc dit soort regelingen dan ook afgeschaft moet gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij laten de voorlopige teruggave maandelijks uitbetalen. Ook wij hebben het niet nodig om van te lezen en zouden dan ook zonder kunnen. Wij gebruiken het bedrag om extra af te lossen / te sparen.

  Ik ben het met Mom4Life eens dat het begrijpelijk is dat het op termijn zal worden afgeschaft. Voor nieuwe situaties zou dat inderdaad gezien de lage rente nu een mooi moment zijn; de pijn is dan het minst. Voor bestaande situaties moet over langere periode afgebouwd worden (en dan wellicht in een sneller tempo dan nu het geval is). Zo lang het er is, gebruiken wij het in ons voordeel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij laten de voorlopige teruggave binnenkort niet meer maandelijks uit betalen omdat de aftrek en het huurwaardeforfait erg dicht bij elkaar komen liggen bij ons.
  Wat betreft het afschaffen van de hypotheekrente aftrek. De aftrek ging jarenlang rechtstreeks richting de banken. In Nederland lag de hypotheekrente hoger dan in ons omringende landen. Verder vind ik dat dan het huurwaardeforfait en de OZB afgeschaft moeten worden. Maak van de gemeentelijke heffingen dan een ingezetenenheffing. Ik vind dat een eigen huis als melkkoe gebruikt wordt. De hypotheerente aftrek is al een heel stuk soberder geworden.
  Ik ben wel bang dat er een onterechte, kunstmatige prijsstijging is op de woningmarkt. Er zijn te weinig woningen en huren is erg duur omdat er in de particuliere sector ook krapte zit. Over niet al te lange tijd zullen veel huizen te koop komen van ouderen. Dus meer aanbod en die huizen zullen voor een lagere prijs aangeboden worden omdat een huis moderniseren niet meer in de hypotheek meegenomen kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij kunnen zeker zonder. Helemaal nu we net overgesloten hebben. Wij laten dit jaar dan ook voor het eerst niet maandelijks uitbetalen. Op die manier zijn we al gewend om zonder HRA te rekenen. Wat we dan krijgen voelt als een extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij krijgen het per jaar. Als we het niet meer krijgen is dat geen probleem. Wel jammer, maar verder niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…