Doorgaan naar hoofdcontent

Gemiddeld waterverbruik

De laatste dagen zie ik her en der wat berichten voorbij komen over het waterverbruik. Is dit nu (te) hoog, kunnen we nog gemakkelijk besparen? Aangezien ik in de watersector werkzaam ben, leek het me een goed idee om eens wat te schrijven over het waterverbruik in Nederland. Je kunt dan zelf vergelijken hoe zuinig je al met water bent.

Waterverbruik in Nederland

Het waterverbruik van de gemiddelde Nederlander is in de laatste jaren flink gedaald. Verbruikten we vlak voor de eeuwwisseling nog 132 liter per persoon per dag, is dit intussen nog maar 119 liter per dag, een besparing van 10%. Deze gemiddelde besparing zit in de het steeds meer gebruikelijk worden van wc's met een knop voor korter doorspoelen, waterbesparende douchekoppen en het zuiniger worden zoals wasmachines en vaatwassers.
De 119 liter per dag betekent per jaar een verbruik van ongeveer 43.500 liter per persoon per jaar, oftewel een 43,5 kuub per jaar per persoon.

Een tweepersoons huishouden zou dan dus 87 m3 per jaar verbruiken

Waaraan gebruikt de gemiddelde Nederlander al dat water dan voor?

bron: Vitens NV


Zoals hierboven te zien is, vooral aan douchen. Ruim 50 liter per persoon verbruiken we. Wil je dus besparen op je waterverbruik, dan is iets korter douchen de meest makkelijke methode. Daarbij bespaar je dan ook gelijk nog wat energie om dat water te verwarmen.

Kosten van leidingwater
In vergelijking met bijvoorbeeld energie of gas zijn de kosten voor drinkwater laag. Ongeveer de helft van de jaarlijkse kosten gaat op aan vastrecht.
Afhankelijk van waar je woont is de prijs per kuub (1000 liter) €1,00-1,30 inclusief BTW en belasting op leidingwater.als je dan uitgaat van 43,5 kuub per persoon per jaar zijn de verbruikskosten voor drinkwater €43,50- €56,55.
Steeds meer gemeenten rekenen precario aan waterbedrijven voor het in de grond hebben liggen van de leidingen. Ik weet niet hoe elk afzonderlijk waterbedrijf daarmee omgaat, maar het bedrijf waar ik werk berekent die kosten alleen door aan de klanten die in die gemeenten wonen.

Water besparen
Stel nou dat je besluit om niet meer elke dag te gaan douchen, maar om de dag. Je bespaart dan de helft op het waterverbruik van het douchen, dus zo'n 25 liter per dag per persoon. Dat is op jaarbasis 9 kuub en dus ongeveer €9 euro per persoon en 75 cent per maand. Alle beetjes helpen, maar echt zoden aan de dijk zet het niet voor besparingen.
Hieronder nog wat besparingstips. Let op: voor de besparingen per persoon moet je de waardes nog even delen door 2,2.

Bron: Oasen NV




Reacties

  1. Leuke aanvulling op de diverse blogs :-) Dit geeft goed inzicht waar de meeste bespaarmogelijkheden zijn te behalen. Bedankt voor het uitzoeken en delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zitten op ongeveer 60 kuub per jaar (2 volwassenen, 1 kind).
    Overigens is de prijs per kuub van water hoger dan die van aardgas: pak 'm beet E1,25 tegenover E0,65.
    Maargoed, een kuub water is ruim 1000 keer zo zwaar als een kuub gas, dus bovenstaande vergelijking slaat nergens op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wij verbruiken ook een factor 10 meer aan gas ;) merkte ik..

      Verwijderen
  3. Vorig jaar zaten we op 83kuub met 3 volw
    deze maand moeten we weer opgeven, maar omdat onze water meter niet op een van de makkelijkste plaatsen zit is het voor ons ook een verrassing, we gaan het binnen kort weer opnemen :-D

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....