Doorgaan naar hoofdcontent

Een blik op mijn pensioen

Afgelopen weken bood mijn (M) werkgever in een aantal sessies aan om kennis te laten maken met de online tool van ons pensioenfonds. In ons geval is dan mijnABP. Het leek mij wel interessant om eens te kijken of ik zelf nog zaken niet had ontdekt.

In kleine groepjes werd de mijnABP-omgeving doorgenomen, liet een cursusleider zien hoe je verschillende scenario's kon laten doorrekenen door de omgeving. Denk daarbij aan meer of minder partnerpensioen, eerder stoppen met werken of juist langer doorwerken. Voor je AOW-leeftijd meer pensioen uitlaten keren en daarna wat minder waren er daar een aantal van.

Eigenlijk had ik alle opties al wel eens verkend. Wat ik alleen miste was hoeveel pensioen ik zou ontvangen als ik bijvoorbeeld op mijn 55e zou stoppen met werken (en dus met inleggen in het fonds). Daar heb ik nu overigens wel een methode voor gekregen om die in te schatten.

Alle berekeningen die je op dit moment kunt maken met de tool gaat uit van de op dit moment bekende maximale AOW-leeftijd. Dat is 67 jaar en 3 maanden. Dat terwijl ik ervan uit ga dat mijn AOW-leeftijd veel later zal zijn dan die leeftijd. De Sociale VerzekeringsBank (SVB) gaat er echter vanuit dat mijn AOW-leeftijd op 70 jaar zal liggen. Je kunt dat hier voor jezelf berekenen.

Maar goed, uitgaande van die 67 jaar en 3 maanden heb ik wel wat berekeningen kunnen maken, onder de randvoorwaarde dat pensioen- en belastingwetgeving dan nog hetzelfde zijn als nu:

Als ik doorwerk tot 67 jaar en 3 maanden ontvang ik ruim €1.700 per maand aan pensioen. Daar komt dan nog de AOW bij. Dat is ruim voldoende om dan in onze vaste lasten te voorzien. Die heb ik ingeschat op €2.000 per maand. Dat is naar boven afgerond.

Wil ik mijn pensioen bijvoorbeeld al op mijn 60e laten ingaan dan scheelt me dat ongeveer €300 per maand netto en dan kom ik in de eerste jaren (ik krijg dan nog geen AOW).
Maar dat betekent ook dat we in die eerste jaren tot mijn AOW-leeftijd niet genoeg zullen hebben aan mijn pensioen alleen. We hebben dan nog €600 nodig gedurende 7 jaar. Dat kan uit inkomen van V komen, we kunnen interen op ons dan hopelijk voldoende opgebouwde vermogen, of wellicht hebben wel genoeg renderend vermogen om het uit het rendement te bekostigen.
Het minimale vermogen dat we dan nodig hebben is voor het scenario dat we interen op ons vermogen, we komen dan uit op 7 jaar en 3 maanden een bedrag van €600. Dat komt neer op ruim €52.000

Mocht ik nog eerder willen stoppen met werken dan zullen we nog meer vermogen moeten opbouwen. Die eerste jaren ontvangen we dan helemaal niets van het ABP, dus zullen we alle uitgaven moeten bekostigen uit ons eigen vermogen of het werk van V. We hebben dan diezelfde €52.000 nodig plus nog 5 jaar €2.000 per maand ofewel nog eens €120.000. Dat is in totaal €172.000 dat we in dat geval in de komende 15 jaar bij elkaar moeten sparen, beleggen of investeren. Of we moeten zorgen voor een stabiel passief inkomen waardoor we een kleiner bedrag aan vrij vermogen nodig hebben.

Hebben jullie je al wel eens verdiept in je pensioen?

Reacties

 1. En of ik me verdiept heb.....!

  Als zelfstandige bereid ik me voor op mijn pensioen door....:

  - te zorgen dat ik uit de schulden geraak, óók hypotheekschulden
  - kapitaal in mijn BV op te bouwen als pensioenpot
  - privé kapitaal opzij te zetten en te beleggen
  - een pensioenbeleggingsrekening in privé

  En verder komt er op een dag een erfenisje aan.

  Die 2.000 per maand..... dat blijft voor mij lastig te bepalen. Inflatie en zo. Eventueel zorgkosten.....

  Hoe kom jij op zo'n bedrag?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb zelf als ondernemer geen 'officieel' pensioen, alleen het pensioen dat ik zelf opbouw. Eigenlijk is het mijn bedoeling om tegen die tijd alles dusdanig geregeld te hebben, dat ik geen pensioen nodig heb. Momenteel bouw ik bijvoorbeeld wel een Fiscale Oudedags Reserve op en spaar/beleg ik zowel zakelijk als privé.

  Vriend heeft via zijn werkgever sinds kort wel een 'officieel' pensioen. Ik geloof dat hij onlangs vertelde dat dat op zo'n 1300 euro per maand zou uitkomen, als het op deze voet door zou gaan. Hij heeft echter nog wel wat werkjaren te gaan, dus dat kan als plus en min werken: plus in de zin van dat hij meer kan gaan verdienen en daardoor mogelijk meer voor z'n pensioen spaart, maar ook min, als in: misschien verandert hij nog wel van baan, werkt hij minder lang, enzovoorts.

  Het is mooi om een overzicht te hebben, maar zeker als je nog relatief jong (in de 30) bent, niet iets om je blind op te staren. Je weet gewoon niet hoe alles er tegen die tijd voor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat laatste is zeker waar. Maar op hoofdlijnen geeft het wel een beeld van wat we zouden kunnen doen als we echt veel eerder willen stoppen met werken. En voor hetzelfde geld is er tegen die tijd al helemaal geen pensioen meer..

   Verwijderen
 3. ja hoor, 1 keer per jaar en dan log ik met de Digid van partner ook in op www. mijn pensioenoverzicht.nl om te kijken hoe ons pensioen er voor staat. Plan is in iedergeval om voor ingaan van pensioenleeftijd het huis volledig afgelost te hebben. We hebben nl een nogal groot pensioengat en gaan er na pensionering veel op achteruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik val ook onder het ABP en ben midvijftiger. Zal zoals het nu lijkt ook iets van 1700 euro aan pensioen ontvangen rond 68 jaar.

  Maar ik zou graag ergens volgend jaar willen stoppen met mijn huidige werk. En samen met mijn partner bij leven en welzijn nog genieten van onze zelf in te vullen vrije tijd. (Partner kan na ongeval niet meer werken en ontvangt een uitkering tot AOW)
  We hebben een buffer, erg lage hypotheeklasten de komende 20 jaar en overwaarde op de woning.

  Ben wel benieuwd naar de door jou genoemde berekeningsmethode als ik mijn vervroegd pensioen met 60 in zou laten gaan en daarvoor een aantal jaren geen pensioen meer opbouw?  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.