Doorgaan naar hoofdcontent

Sparen of beleggen voor je kinderen?

Het is een vraag die ons al een tijdje bezig houdt. Is sparen voor onze dochter nou de beste manier om haar wat mee te geven als ze volwassen wordt of kunnen we het toch beter beleggen? Dit wordt een blog zonder mening van onze kant, maar meer een oprechte vraag hoe anderen hier mee omgaan, hoe ze tot hun besluit zijn gekomen en waar en op welke manier ze sparen of beleggen voor hun kind(eren).

Sinds onze dochter geboren is heeft ze al haar eigen spaarrekening. Wij hebben bewust gekozen voor een spaarrekening op haar eigen naam. Mochten V en ik ooit uit elkaar gaan dan kan dat spaargeld nooit onderdeel worden van een boedelverdeling. Het geld komt vrij als dochter 18 wordt. En wij mogen er niet aankomen tenzij het is om een opleiding voor dochter te bekostigen.
Op deze spaarrekening kreeg dochter bij opening nog 1,8% rente per jaar. Intussen is dat gezakt naar 1,4% per jaar, maar is het nog steeds de hoogste spaarrente die je op een jeugdspaarrekening kunt krijgen.

Deze percentages vallen echter in het niets bij de rendementen die je gemiddeld kunt halen bij beleggen. De risico's zijn ook groter natuurlijk, en wanneer er net een enorme beurscrash is geweest op het moment dat we haar het geld willen geven, dan sta je misschien toch wat beteuterd te kijken. We hebben ons echter nog niet verdiept hoe en waar we zouden kunnen beleggen voor onze dochter.

We zijn dus erg benieuwd hoe jullie lezers sparen of beleggen voor jullie kinderen..

Reacties

  1. Ik vind het in ons geval zonde om dit spaargeld 18 jaar te laten "rotten" op een gewone spaarrekening. Wij "lenen" het spaargeld van ons zoontje om de hypotheek af te lossen, zodat hij een hogere rente krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. we geven hem een rente van 4.8% (dat rekent makkelijk: 0.4% per maand, dus 4,- per 1000,-)

      Verwijderen
    2. Dus feitelijk spaar je geen geld voor hem, maar houd je bij hoeveel je voor hem had willen sparen maar hebt gebruikt voor je aflossing, en daar reken je 0,4% per maand over?

      Verwijderen
  2. Beleggen lijkt mij de meest rationele optie, omdat de beleggingshorizon in principe heel erg lang is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik beleg 30% van mijn inkomen maandelijks, op mijn eigen naam. Tezijnertijd bekijk ik wel of ik een deel aan de kinderen wil geven of niet (of bijvoorbeeld collegegeld, boeken en zorgverzekering ga betalen). Voordeel van op op eigen naam beleggen is dat de kinderen dan niet als ze 18 zijn het in keer kunnen opmaken aan een reis om de wereld (hoewel dat ook best leerzaam is mogen ze voor zoiets toch echt hun eigen verdiende geld gebruiken).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben 1 algemene spaarrekening en daar sluit ik zoveel mogelijk naar toe met het oog op de kinderen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wij sparen voor beide kids, per kwartaal,(dus eigenlijk de kinderbijslag :p is makkelijk voor de boekhouding ook) beide nu een doelspaarrekening (met als doelnaam hun naam, dus elk een eigen potje, maar wel gekoppeld aan onze rekening dus op onze naam.. ik wil er namelijk controle over hebben ipv hen die controle geven. het is ons gespaarde geld en niet bedoelt om over de balk te smijten dat doen ze maar met zakgeld of eigen verdiend geld)
    beleggen heb ik geen kaas van gegeten....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik maakte ook die fout, 6 jaar geleden. Een spaarrekening open voor je kind omdat dat zo hoort of omdat de banken roeptoeteren dat je dat moet doen, of iedereen dat doet....

    Een jaar of drie geleden, in de periode dat ik "financieel wakker werd" ben ik gestopt er nog langer geld bij te storten. De rekening leidt nu een slapend bestaan, maar inmiddels heb ik besloten om er niet langer geld bij te storten, maar me te richten op aflossen en beleggen.
    Tegen de tijd dat zij gaat studeren, heb ik mijn huis vrij. Mits er geen gekke dingen gebeuren, kan er tegen die tijd dus prima een toelage af.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je zou natuurlijk een deel kunnen beleggen en een deel sparen? Omdat er toch een kans is dat een deel van die belegging kwijtraakt, gewoon op je eigen naam dan. Misschien eens per jaar een bedrag voor haar beleggen en dan bijhouden wat het rendement is?

    Mijn familie had een soort beleggingsfonds voor mij, via een fonds en dan 10 jaar ofzo. Daar moest ik dus verplicht nog op inleggen toen ik al 18 jaar was (nog 2 jaar heb ik zelf ingelegd). Iets van 200 Euro per jaar, 10 jaar lang. En toen bleek dat ik er de totale inleg nauwelijks uitkreeg bij het aflopen van die 10 jaar. Ik kreeg maar 1800 euro terug, dus verlies en geen enkel rendement. Ondanks de beloofde rendementen ;)
    Ik was dus niet echt blij dat iemand anders voor mij die optie had bedacht toentertijd. Al was ik natuurlijk wel blij met die 1800 euro toen het er eenmaal was. haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een beetje van beide is ook zeker een optie..
      Als ik zo alles lees denk ik dat we mogelijk voor dochter sparen tot een bepaald bedrag en dan wellicht toch nog een gaan beleggen. Tot nu toe zie ik echter alleen beleggen op eigen naam en niet op naame van de kinderen..

      Verwijderen
    2. Waarom zou je beleggen op haar naam?

      Verwijderen
  8. Onze zoon van 13 kreeg van sns een aanbod en 20 euro op zijn jongerenrekening als hij een rekening zou openen. Dat hebben we toch maar even gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben net vorige week de beslissing genomen om de spaarrekening van de kinderen "on hold" te zetten en de maandelijkse inleg die we daarop deden, nu in te zetten voor een rekening bij De Giro.

    De spaarrente is dusdanig gedaald dat voor ons de reden waard was om de overstap te maken van sparen naar beleggen. En zoals je al hierboven beschrijft is er natuurlijk een groter risico. Maar het sparen voor later is eentje voor de lange termijn. En ook al komt er een beurscrash........ Het verleden laat zien dat er altijd een herstel met een hogere groei daarop volgt. En naast dat is Einstein zijn compounding theorie ook nog eens van toepassing!!!! ;-)

    Dus voor ons zeker een GO op beleggen. Wel laten wij het al opgebouwde bedrag op de spaarrekening staan.

    Greetz from TheGreenFIguy

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat mischien ook intresant kan zijn is het Delaspaarplan 2,75% gegarendeerd. Daarnaast nog kans op winsdeling omdat het een corperatie is en eventuele winst deeld met hun leden. Valt niet onder het depositogarantiestelsel, maar onder de opvangregeling van verzeeraars. Daarnaast is Dela een van de meest stabiele verzekeraars en hebbe ze hoge kapitaalbuffers en geen ingewikkelde producten.Je spaart een x bedrag per maand gedurende looptijd y. Kan je tijdelijk niet betalen of komt het niet uit kan je de storting stoppen. Looptijd is inpriciepe 10 jaar , maar indien je het geld door omstandigheden eerder nodig heb kan je eerder bij je geld door het betalen van een boete van 150 euro

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij spaarden op een spaarrekening op dochter's naam de kinderbijslag + een bedrag per maand. Ook zo vastgelegd in het scheidingsconvenant. Maar die rekening is idd tot haar 18e geblokkeerd en de middelbare school telt helaas niet als deblokerings reden. Dus nu sparen we minder en zet ik het andere stuk op een losse rekening en daar kunnen we de paar honderd euro per jaar voor de middelbare van betalen. De boeken zijn wel gratis maar de rest absoluut niet. Ik weet nu al dat de kosten voor de school waar dochter naar toe wil zo'n € 700 per jaar bedragen inclusief schoolreis, reiskosten, aanvullende leermiddelen etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Eerlijk gezegd snap ik de afweging niet zo. Als je nu het geld gebruikt om af te lossen of te beleggen (incl dividend), levert je dat in 18 jaar zoveel voordeel en lage maandlasten op, dat je na 18 jaar geld zat overhoudt om met je kids te delen. Wij zitten er anders in: we betalen studie en rijbewijs en willen geen luie kids kweken (oftewel een bijbaantje nemen hoort erbij).
    Wat betreft Dela: prima product met zeer klein risico op omvallen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....