Doorgaan naar hoofdcontent

Meer betalen voor een kleinere woning

Particuliere huurders zijn bereid om steeds meer te betalen voor een steeds kleinere woning zo was de strekking in het begin van deze week op een aantal nieussites. Het blijkt dat huurders in de vrije sector steeds meer huur per vierkante meter woonoppervlak betalen. Gemiddeld betalen ze ruim €10,50 per vierkante meter per maand. In de grote steden is dat nog een stuk meer.

Voor een eensgezinwoning van 100 vierkante meter betaal je dan €1.050 per maand aan huur. Dat valt me eerlijk gezegd nog mee. Als je een eengezinswoning koopt, bij ons in de buurt kosten die al snel €250.000, heb je bij een hypotheekrente vn 2 jaar een bruto hypotheeklast van €924. Dan wordt voor 126 euro per maand al je onderhoud uit handen genomen :)

Maar goed, de huurprijzen in de vrije sector zijn in een jaar met 6,9% gestegen. Dat betekent dat ze ongeveer gelijke tred houden met de huizenprijzen. Geen hele rare ontwikkeling dus....

Reacties

 1. Ik heb er een beetje dubbel gevoel bij...

  De bereidheid om meer te betalen is denk ik ook een noodzaak voor veel mensen. In hetzelfde artikel staat ook dan 1 op de 8 tegen zijn zin huurt en van deze groep 51% onvoldoende hypotheek kan krijgen.

  Er begint dus steeds meer een tweedeling te komen in de maatschappij van mensen met een flexibel arbeidscontract, niet voldoende gespaard door yolo of starters zonder ouders/vermogen achter zich om een eerste koopwoning te financieren.

  Ondanks (of dankzij) de lage rente wordt wonen steeds duurder ten opzichte van de inflatie en inkomsten stijging, en neemt daardoor een steeds groter deel van onze uitgaven voor zijn rekening.

  Zo komen de yolo's nooit uit de ratrace, maar voor de vastgoed investeerders onder de FIRE aanhangers een goede ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind je rekensom niet helemaal kloppen. Die 900 euro bevat ook een aflossing. Qua uitgave scheelt het niet veel. Qua kosten wel iets meer.

  Jean hebt inderdaad geen zorgen over onderhoud (op voorwaarde dat je een fatsoenlijke huisbaas hebt en daar ben je geheel van afhankelijk), maar je eindigt uiteindelijk wel met lege handen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens met Karin! Het aflossingsdeel van de hypotheek zie ik ook als vermogensopbouw. Want je krijgt er een stukje bezit voor terug. Dan is huren duurder dan kopen!

   Verwijderen
 3. Helemaal mee eens. Als huurder ben je dan wel iets 'goedkoper' uit als je er van uit gaat dat een koophuis meer dan die 126 euro aan onderhoud per maand kost, maar aan het einde van de rit heb je niks van vermogen opgebouwd.

  Dit geldt natuurlijk ook voor mensen met een 'oude' aflossingsvrije hypotheek. Het is toch niet te geloven dat je nog steeds in de kranten leest dat er mensen zijn die schrikken dat ze na 30 jaar nog steeds moeten blijven betalen en dat hun huis nog steeds 0% van hun is? Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor hypotheken en vele mensen die in de problemen zijn gekomen (mede) door hun hypotheek zijn er nog genoeg mensen waarbij het kwartje helaas niet is gevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vergeet niet dat je bij een hypotheek de keuze hebt om extra af te lossen om zo je "huur" naar beneden te krijgen en bij een huurwoning de kosten alsmaar stijgen.
  Ik huurde 17 jaar geleden in de vrije sector voor 1100 gulden. Nu zijn mijn totale vaste lasten 700 euro ( hierin is de 130 aan de VVE meegenomen voor onderhoud buitenkant, groenvoorziening en opstalverzekering). Ik denk dat wanneer ik deze woning 17 jaar geleden niet had gekocht ik alleen al 700 euro kwijt was geweest voor de huur van de woning destijds. Kopen lijkt dus nog steeds de beste optie te zijn maar het is wel zuur dat jongeren dit niet zonder eigen geld ( lees; vaak ouders) dit kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. de prijs die je noemt is (zeker in de stad) vaak een apartement. Dan komen er nog servicekosten bij (waaruit onderhoud wordt betaald, lift en huismeester etc). Reken 100-200 euro per maand.
  En huurwoningen zijn niet vaak beschikbaar, het is echt lastig vinden. Dit gemiddelde is dus over allerlei (langdurige) bestaande situaties en nieuwe huren. Nieuwe huren zullen hoger liggen. Veel hoger. Als je al een huis kunt vinden. Dus dit getal vertelt niet veel over situaties (die heel verschillend kunnen liggen).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.