Doorgaan naar hoofdcontent

Huis kopen met digitale handtekening: Zou jij dat doen?

Bij makelaarsbedrijf Makelaarsland is het vanaf nu mogelijk om met een digitale handtekening een koopovereenkomst voor een huis te ondertekenen. Dat las ik in een bericht op nu.nl

Met de identificatiesevice IDIN kan er nu getekend worden voor akkoord. In het artikel staat niet of het om een voorlopig koopcontract gaat of de definitieve, maar het moet eigenlijk wel de eerste zijn. Die teken je namelijk vaak bij de makelaar. De definitieve volgt bij de notaris en de overdracht pas.

IDIN is trouwens een digitale service van een aantal banken, waarbij je wel klant moet zijn om te kunnen tekenen. Je logt namelijk in met je bank inloggegevens. De bank weet dus gelijk dat je van plan bent een huis te kopen. En wellicht wil je wel helemaal niet bij die bank een hypotheek afsluiten.

Ik vraag me wel af hoe dat ondertekenen gaat. Ik kan me nog herinneren dat wij iedere pagina van het voorlopige koopcontract moesten voorzien van een paraaf. Helemaal aan het eind van het contract mochten wij dan ondertekenen met een echte handtekening.

Ik begrijp deze mogelijkheid in de bedrijfsvoering van die makelaarsbedrijf. Hierin doet de klant heel veel zelf, zoals bijvoorbeeld de bezichtingen, en nu hoeft de koper niet meer naar het kantoor te komen. Dat scheelt tijd voor het berijf en dus geld. En het kan sneller omdat je geen afspraak hoeft te maken op het moment dat makelaar en koper allebei kunnen.

Maar toen wij ons huis kochten gaf de verkopende makelijk nog best wel wat tips, wees op ons zaken (die zelf niet allemaal opgemerkt hadden) en kon antwoord geven op onze vragen. Verder zagen we, ook al hadden we al twee eerdere versies gehad, en hadden we die versie ook al gelezen, ter plekke toch nog wat foutjes in het contract staan. Die werden gelijk aangepast, opnieuw uitgeprint en we konden nog een keer controleren en alsnog ondertekenen.

Het zetten van een paragraaf op elke pagina heeft volgens mij ook nog een juridische kant, je geeft ermee aan dat je elke pagina minstens gezien hebt en eigenlijk dat je het gelezen hebt. Dat heb je (waarschijnlijk) niet als je alleen 1x digitaal tekent.

Ik vraag me daarom serieus af of ik dit wel een goed ontwikkeling vind. Zelf zouden wij er denk ik niet voor kiezen om van een dergelijke service gebruik te maken. Zouden jullie dat doen?

Nabrander: Op de website van Makelaarsland kon ik niks vinden over dit onderwerp..

Reacties

  1. Het is net zo geldig als een normale handtekening, dus ja. Ook dan kun je toch nog aanpassingen laten maken als je het er niet mee eens bent? Gewoon je handtekening niet zetten :).

    Overigens bestaat er niet zoiets als een voorlopig en definitief koopcontract. Het enige voorlopige in een koopcontract is dat er nog de bedenktijd in zit.

    Ik zou hier dus wel gebruik van maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.