Doorgaan naar hoofdcontent

Huis kopen met digitale handtekening: Zou jij dat doen?

Bij makelaarsbedrijf Makelaarsland is het vanaf nu mogelijk om met een digitale handtekening een koopovereenkomst voor een huis te ondertekenen. Dat las ik in een bericht op nu.nl

Met de identificatiesevice IDIN kan er nu getekend worden voor akkoord. In het artikel staat niet of het om een voorlopig koopcontract gaat of de definitieve, maar het moet eigenlijk wel de eerste zijn. Die teken je namelijk vaak bij de makelaar. De definitieve volgt bij de notaris en de overdracht pas.

IDIN is trouwens een digitale service van een aantal banken, waarbij je wel klant moet zijn om te kunnen tekenen. Je logt namelijk in met je bank inloggegevens. De bank weet dus gelijk dat je van plan bent een huis te kopen. En wellicht wil je wel helemaal niet bij die bank een hypotheek afsluiten.

Ik vraag me wel af hoe dat ondertekenen gaat. Ik kan me nog herinneren dat wij iedere pagina van het voorlopige koopcontract moesten voorzien van een paraaf. Helemaal aan het eind van het contract mochten wij dan ondertekenen met een echte handtekening.

Ik begrijp deze mogelijkheid in de bedrijfsvoering van die makelaarsbedrijf. Hierin doet de klant heel veel zelf, zoals bijvoorbeeld de bezichtingen, en nu hoeft de koper niet meer naar het kantoor te komen. Dat scheelt tijd voor het berijf en dus geld. En het kan sneller omdat je geen afspraak hoeft te maken op het moment dat makelaar en koper allebei kunnen.

Maar toen wij ons huis kochten gaf de verkopende makelijk nog best wel wat tips, wees op ons zaken (die zelf niet allemaal opgemerkt hadden) en kon antwoord geven op onze vragen. Verder zagen we, ook al hadden we al twee eerdere versies gehad, en hadden we die versie ook al gelezen, ter plekke toch nog wat foutjes in het contract staan. Die werden gelijk aangepast, opnieuw uitgeprint en we konden nog een keer controleren en alsnog ondertekenen.

Het zetten van een paragraaf op elke pagina heeft volgens mij ook nog een juridische kant, je geeft ermee aan dat je elke pagina minstens gezien hebt en eigenlijk dat je het gelezen hebt. Dat heb je (waarschijnlijk) niet als je alleen 1x digitaal tekent.

Ik vraag me daarom serieus af of ik dit wel een goed ontwikkeling vind. Zelf zouden wij er denk ik niet voor kiezen om van een dergelijke service gebruik te maken. Zouden jullie dat doen?

Nabrander: Op de website van Makelaarsland kon ik niks vinden over dit onderwerp..

Reacties

  1. Het is net zo geldig als een normale handtekening, dus ja. Ook dan kun je toch nog aanpassingen laten maken als je het er niet mee eens bent? Gewoon je handtekening niet zetten :).

    Overigens bestaat er niet zoiets als een voorlopig en definitief koopcontract. Het enige voorlopige in een koopcontract is dat er nog de bedenktijd in zit.

    Ik zou hier dus wel gebruik van maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…