woensdag 25 januari 2017

Wanneer word je persoonlijk failliet verklaard?

"Goed" nieuws gisteren: Het aantal Nederlanders dat persoonlijk failliet gaat is in 2016 gedaald. Maar in totaal gingen er vorig jaar toch nog meer dan 1.500 mensen failliet. 40%  van de faillisementen kwam door faillisementen van eenmanszaken. Dat aantal was ongeveer gelijk gebleven. De daling werd dus juist bereikt bij mensen zonder eenmanszaak.

Het artikel gaf allerlei getallen over stijging en daling per provincie, maar wat ik me eigenlijk afvroeg, wanneer word je in Nederland persoonlijk failliet verklaard?

Ik heb gisteravond dus even zitten googlen hierop en vond twee interessante sites, hier en hier.

Je kunt door een rechter persoonlijk failliet verklaard worden als je je schulden niet meer kunt betalen en je zelf je faillisement bij de rechtbank hebt aangevraagd of (één van) je schuldeisers dat doet. Net als bij failliete bedrijven wordt er dan een curator aangesteld. Die probeert al je bezittingen te gelde te maken en verdeelt dat over de schuldeisers.
Anders dan bij bedrijven verdwijnt daarmee het overgebleven deel van de schulden echter niet. Die blijven bestaan. Zodra je weer geld gaat verdienen die je de rest van de schulden gewoon weer af te gaan betalen. Eigenlijk schiet je er dus heel weinig mee op.

Wat dat betreft is schuldsanering een betere optie. Daarin word je, indien je in aanmerking komt, begeleid en worden betalingsregelingen getroffen met de schuldeisers. Na drie jaar betalen wordt het restant van de schulden kwijtgescholden en kun je dus echt met een een schone lei beginnen.

7 opmerkingen:

 1. Het zou me niets verbazen als meer mensen idd de mogelijkheid van WNSP gebruiken, in plaats van zich persoonlijk failliet laten verklaren, waar dat mogelijk is. Dus of dit nu goed nieuws is, dat vind ik ook maar de vraag. Zeker met de typische 'Wehkampschulden' (als in: geen ongelukkig toeval als een scheiding, ontslag of wat dan ook, maar gewoon dingen kopen die je niet kunt betalen) vind ik de WNSP eigenlijk een beroerde optie. Dan schieten er allerlei bedrijven (en soms ook kleine zelfstandigen) bij in. Wat mij betreft mag je dan gewoon verantwoordelijk worden gehouden voor de schulden die je maakt, ook na die drie jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leerzame blog! Ik wist helemaal niet dat na een persoonlijk faillissement de schulden nog bestaan. Met probleemprojecten in crowdfunding kom ik regelmatig de schuldsanering en faillissementen tegen, dus ik ben blij vanochtend weer wat nieuws geleerd te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WSNP 3 jaar echt niet! Het aanloop traject voor je toegelaten wordt is vaak al meerdere jaren. Dan na 3 jaar sta je voor de rechter en dan kan er rustig nog tijd aangeplakt worden door reden x of y. Voordeel tov faillissement is wel dat je als je daar doorheen komt je ook echt van je schulden verlost wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh van dat voortraject wist ik niet. Wel dat het verlengd kan worden als je je volgens de bewindvoerder niet aan de afspraken hebt gehouden..

   Verwijderen
  2. Je bent na WSNP niet van alle schulden verlost. Schulden bij de belastingdienst en het CJIB blijven staan. En het CJIB int niet alleen verkeersboetes, zoals veel mensen ten onrechte denken.

   Verwijderen
 4. Dit wist ik ook niet, dat je schulden dan blijven bestaan. Op zich ook niet helemaal onterecht, maar fijn is anders.
  Het is ook wel een heel gedoe om in de WSNP te komen. Ik heb wel eens iemand geholpen met de voorbereiding. Dat was echt een drama om weer een stap verder te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop dat nooit mee te hoeven maken!!! Volgens mij maakt het, failliet verklaard worden, heel veel impact op je leven.

  Gelukkig kan ik wel zeggen dat ik, naar mijn mening, de goede weg ben ingeslagen. Ondanks matige financiële opvoeding ben ik de goede kant op aan het gaan naar financiële onafhankelijkheid.

  Want het begint allemaal met bewust wording!!!!

  BeantwoordenVerwijderen