Doorgaan naar hoofdcontent

Wanneer word je persoonlijk failliet verklaard?

"Goed" nieuws gisteren: Het aantal Nederlanders dat persoonlijk failliet gaat is in 2016 gedaald. Maar in totaal gingen er vorig jaar toch nog meer dan 1.500 mensen failliet. 40%  van de faillisementen kwam door faillisementen van eenmanszaken. Dat aantal was ongeveer gelijk gebleven. De daling werd dus juist bereikt bij mensen zonder eenmanszaak.

Het artikel gaf allerlei getallen over stijging en daling per provincie, maar wat ik me eigenlijk afvroeg, wanneer word je in Nederland persoonlijk failliet verklaard?

Ik heb gisteravond dus even zitten googlen hierop en vond twee interessante sites, hier en hier.

Je kunt door een rechter persoonlijk failliet verklaard worden als je je schulden niet meer kunt betalen en je zelf je faillisement bij de rechtbank hebt aangevraagd of (één van) je schuldeisers dat doet. Net als bij failliete bedrijven wordt er dan een curator aangesteld. Die probeert al je bezittingen te gelde te maken en verdeelt dat over de schuldeisers.
Anders dan bij bedrijven verdwijnt daarmee het overgebleven deel van de schulden echter niet. Die blijven bestaan. Zodra je weer geld gaat verdienen die je de rest van de schulden gewoon weer af te gaan betalen. Eigenlijk schiet je er dus heel weinig mee op.

Wat dat betreft is schuldsanering een betere optie. Daarin word je, indien je in aanmerking komt, begeleid en worden betalingsregelingen getroffen met de schuldeisers. Na drie jaar betalen wordt het restant van de schulden kwijtgescholden en kun je dus echt met een een schone lei beginnen.

Reacties

 1. Het zou me niets verbazen als meer mensen idd de mogelijkheid van WNSP gebruiken, in plaats van zich persoonlijk failliet laten verklaren, waar dat mogelijk is. Dus of dit nu goed nieuws is, dat vind ik ook maar de vraag. Zeker met de typische 'Wehkampschulden' (als in: geen ongelukkig toeval als een scheiding, ontslag of wat dan ook, maar gewoon dingen kopen die je niet kunt betalen) vind ik de WNSP eigenlijk een beroerde optie. Dan schieten er allerlei bedrijven (en soms ook kleine zelfstandigen) bij in. Wat mij betreft mag je dan gewoon verantwoordelijk worden gehouden voor de schulden die je maakt, ook na die drie jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leerzame blog! Ik wist helemaal niet dat na een persoonlijk faillissement de schulden nog bestaan. Met probleemprojecten in crowdfunding kom ik regelmatig de schuldsanering en faillissementen tegen, dus ik ben blij vanochtend weer wat nieuws geleerd te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WSNP 3 jaar echt niet! Het aanloop traject voor je toegelaten wordt is vaak al meerdere jaren. Dan na 3 jaar sta je voor de rechter en dan kan er rustig nog tijd aangeplakt worden door reden x of y. Voordeel tov faillissement is wel dat je als je daar doorheen komt je ook echt van je schulden verlost wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh van dat voortraject wist ik niet. Wel dat het verlengd kan worden als je je volgens de bewindvoerder niet aan de afspraken hebt gehouden..

   Verwijderen
  2. Je bent na WSNP niet van alle schulden verlost. Schulden bij de belastingdienst en het CJIB blijven staan. En het CJIB int niet alleen verkeersboetes, zoals veel mensen ten onrechte denken.

   Verwijderen
 4. Dit wist ik ook niet, dat je schulden dan blijven bestaan. Op zich ook niet helemaal onterecht, maar fijn is anders.
  Het is ook wel een heel gedoe om in de WSNP te komen. Ik heb wel eens iemand geholpen met de voorbereiding. Dat was echt een drama om weer een stap verder te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop dat nooit mee te hoeven maken!!! Volgens mij maakt het, failliet verklaard worden, heel veel impact op je leven.

  Gelukkig kan ik wel zeggen dat ik, naar mijn mening, de goede weg ben ingeslagen. Ondanks matige financiële opvoeding ben ik de goede kant op aan het gaan naar financiële onafhankelijkheid.

  Want het begint allemaal met bewust wording!!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…