Doorgaan naar hoofdcontent

Wanneer word je persoonlijk failliet verklaard?

"Goed" nieuws gisteren: Het aantal Nederlanders dat persoonlijk failliet gaat is in 2016 gedaald. Maar in totaal gingen er vorig jaar toch nog meer dan 1.500 mensen failliet. 40%  van de faillisementen kwam door faillisementen van eenmanszaken. Dat aantal was ongeveer gelijk gebleven. De daling werd dus juist bereikt bij mensen zonder eenmanszaak.

Het artikel gaf allerlei getallen over stijging en daling per provincie, maar wat ik me eigenlijk afvroeg, wanneer word je in Nederland persoonlijk failliet verklaard?

Ik heb gisteravond dus even zitten googlen hierop en vond twee interessante sites, hier en hier.

Je kunt door een rechter persoonlijk failliet verklaard worden als je je schulden niet meer kunt betalen en je zelf je faillisement bij de rechtbank hebt aangevraagd of (één van) je schuldeisers dat doet. Net als bij failliete bedrijven wordt er dan een curator aangesteld. Die probeert al je bezittingen te gelde te maken en verdeelt dat over de schuldeisers.
Anders dan bij bedrijven verdwijnt daarmee het overgebleven deel van de schulden echter niet. Die blijven bestaan. Zodra je weer geld gaat verdienen die je de rest van de schulden gewoon weer af te gaan betalen. Eigenlijk schiet je er dus heel weinig mee op.

Wat dat betreft is schuldsanering een betere optie. Daarin word je, indien je in aanmerking komt, begeleid en worden betalingsregelingen getroffen met de schuldeisers. Na drie jaar betalen wordt het restant van de schulden kwijtgescholden en kun je dus echt met een een schone lei beginnen.

Reacties

 1. Het zou me niets verbazen als meer mensen idd de mogelijkheid van WNSP gebruiken, in plaats van zich persoonlijk failliet laten verklaren, waar dat mogelijk is. Dus of dit nu goed nieuws is, dat vind ik ook maar de vraag. Zeker met de typische 'Wehkampschulden' (als in: geen ongelukkig toeval als een scheiding, ontslag of wat dan ook, maar gewoon dingen kopen die je niet kunt betalen) vind ik de WNSP eigenlijk een beroerde optie. Dan schieten er allerlei bedrijven (en soms ook kleine zelfstandigen) bij in. Wat mij betreft mag je dan gewoon verantwoordelijk worden gehouden voor de schulden die je maakt, ook na die drie jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leerzame blog! Ik wist helemaal niet dat na een persoonlijk faillissement de schulden nog bestaan. Met probleemprojecten in crowdfunding kom ik regelmatig de schuldsanering en faillissementen tegen, dus ik ben blij vanochtend weer wat nieuws geleerd te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WSNP 3 jaar echt niet! Het aanloop traject voor je toegelaten wordt is vaak al meerdere jaren. Dan na 3 jaar sta je voor de rechter en dan kan er rustig nog tijd aangeplakt worden door reden x of y. Voordeel tov faillissement is wel dat je als je daar doorheen komt je ook echt van je schulden verlost wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh van dat voortraject wist ik niet. Wel dat het verlengd kan worden als je je volgens de bewindvoerder niet aan de afspraken hebt gehouden..

   Verwijderen
  2. Je bent na WSNP niet van alle schulden verlost. Schulden bij de belastingdienst en het CJIB blijven staan. En het CJIB int niet alleen verkeersboetes, zoals veel mensen ten onrechte denken.

   Verwijderen
 4. Dit wist ik ook niet, dat je schulden dan blijven bestaan. Op zich ook niet helemaal onterecht, maar fijn is anders.
  Het is ook wel een heel gedoe om in de WSNP te komen. Ik heb wel eens iemand geholpen met de voorbereiding. Dat was echt een drama om weer een stap verder te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop dat nooit mee te hoeven maken!!! Volgens mij maakt het, failliet verklaard worden, heel veel impact op je leven.

  Gelukkig kan ik wel zeggen dat ik, naar mijn mening, de goede weg ben ingeslagen. Ondanks matige financiële opvoeding ben ik de goede kant op aan het gaan naar financiële onafhankelijkheid.

  Want het begint allemaal met bewust wording!!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.