donderdag 12 januari 2017

Huizenprijzen met 7% gestegen

Veel later dan jullie van mij gewend zijn, toch nog een blogpost vandaag.

Het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met maar liefst 7% gestegen. In Amsterdam was dat maar liefst 23%!!!!!! Wie dan niet meer over een huizenbubbel in Amsterdam wil spreken, maar over een gezonde markt is volgens mij niet goed wijs. De goedkope huizen zijn in Amsterdam wel verdwenen en voor ca. €250.000 kun je in onze hoofdstad een appartementje van 40 vierkante meter kopen. Dat komt mij over op een dubbele studentenkamer. Dat is dus €6.250 per vierkante meter.
Ter vergelijking, wij kochten, ook in de randstad, een woning van 100 m2 voor 192.000 euro. Dat is €1.920 per vierkante meter, een factor 3,25 minder. En de kans is groot dat je Amsterdam dan ook nog erfpacht mag betalen aan de gemeente.

In de rest van Nederland zijn de prijzen ook wel gestegen, maar met wat gezondere percentages. De gemiddelde woningprijs lag in 2016 op €248.000.

Ter vergelijking, als je alleen een huis van de gemiddelde prijs zou willen kopen heb je een bruto inkomen nodig van ongeveer €54.000. Dat is dus bijna 1,5x modaal inkomen voor een "modaal" huis. Ik vind dat aan de hoge kant. In een "ideale wereld" zou een huis van gemiddelde prijs door iemand met een modaal inkomen gekocht moeten kunnen worden, vind ik.

Vanmiddag op de radio hoorde ik iemand van de NVM adviseren om een huis te zoeken buiten de centra van grote steden. Daar zijn geen betaalbare huizen meer te vinden voor starters, ZZP-ers en freelancers.

Hoe kijken jullie tegen deze waanzin op de (Amsterdamse) huizenmarkt aan?

6 opmerkingen:

 1. Belachelijk natuurlijk hoeveel mensen voor een huisje daar betalen. Maar ook op andere plekken vind ik het heel duur.
  Als het kon met onze banen, was ik ook heel graag wat oostelijker gaan wonen. Meer rust en ruimte spreekt me wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij ook, maar V wil graag in de randstad blijven...

   Verwijderen
 2. Veel te duur tegenwoordig een gezinswoning. Vooral in de Randstad en midden Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, ik was gisteren in Houten en daar gaat een gemiddeld rijtjeshuis staat daar voor ruim 3 ton te koop

   Verwijderen
 3. Ik woon in Amsterdam. Het hangt van de wijk af. In sommige wijken staan nog flats te koop voor tussen 155-200K.
  Waar ik woon is de prijs in 3 jaar ongeveer 20k gestegen. Het erfpacht stelsel is aan het veranderen, en wordt duurder.

  BeantwoordenVerwijderen