Doorgaan naar hoofdcontent

Familiebank in het kwadraat

De lening die wij nodig hadden om de restschuld van ons oude appartement te kunnen betalen bij de verkoop hadden wij gefinancierd met een familiebankconstructie. Dat houdt niet veel meer in dan dat we het geld van een familielid geleend hadden, dat goed op papier hadden gezet en de lening bij de belastingdienst hadden aangemeld. Op die manier konden wij de rente op de lening ook aftrekken. Intussen hebben we geen restschuld meer, die hebben we afgelopen december helemaal afgelost.

Omdat we niet heel veel tijd hadden tussen het voorlopige koopcontract en de daadwerkelijke overdracht hadden we weinig tijd om ons tot op de kleinste details te verdiepen in de familiebank, en wat daar legaal mee mogelijk is. Daarom kozen wij voor dezelfde rente als dat de bank zou rekenen en trokken die dus af van de inkomstenbelasting.

Als je je er wat beter in verdiept blijkt dat je veel hogere rentes (tot wel 6%) kunt aanhouden, waardoor je ook meer rente kunt terugvragen bij de belastingdienst en de leningverstrekker krijgt ook een veel hogere rente op zijn of haar uitgeleende geld. Als dan ook nog eens bijvoorbeeld de helft van de betaalde rente weer wordt teruggeschonken, hebben beide partijen er een stevig rentevoordeel bij. De lening wordt dan bijna gratis voor de leningnemer terwijl de leninggever 3% rente krijgt over het uitgeleende geld.

Ik kwam in de Fiscalert van januari een nog slimmere manier tegen om legaal, gebruik te maken van een familiebankconstructie. Daarvoor lenen twee familieleden eenzelfde bedrag aan elkaar uit tegen 6% rente en lossen daarmee een deel van hun hypotheek bij de bank af, bij voorkeur een aflossingsvrij deel. 
Beiden hoeven dan over dat bedrag geen rente meer aan de bank te betalen, maar betalen elkaar 6%. Netto is dat 0. Stel je leent elk aar €5.000 dan betaalt familielid A elke maand €25 aan familielid B en Familielid B betaalt €25 aan familielid A. 
Beiden mogen de betaalde rente aftrekken van de belasting, er vanuit gaande dat ze dat ook al mochten toen ze de lening nog bij de bank hadden.

Op deze manier hebben beiden de volgende financiƫle voordelen:
 • Geen rentebetaling meer aan de bank (maar daar ook geen HRA over)
 • Netto 0 euro betalen over het geleende bedrag ( je ontvant net zoveel terug)
 • Wel de rente van 6% aftrekken van de belasting
 • Je verdient dus netto aan deze constructie
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat schijnt het in dit geval niet te zijn. 

Hebben jullie wel eens gebruik gemaakt van de familiebank?

Disclaimer: Wij zijn overigens niet van plan om een dergelijke constructie op te zetten, en daarom heb ik ook niet heel veel verder gezocht dan ik snel via fiscalert kon vinden. Zou je wel een dergelijke constructie willen opzetten, zoek dan wat dieper om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.

Reacties

 1. Klinkt slim! Lijkt me dat de belastingdienst dit uiteindelijk niet in stand zal houden, juist vanwege deze mogelijkheden...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die constructie kende ik niet. Ik begrijp dat het legaal is, maar het voelt toch wel een beetje als het systeem bedriegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne rente. Mooi ding toch. Groot gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik kende deze constructie wel, nu wij enige tijd gelden zelf een familiebankconstructie hebben toegepast. Het punt is dat de lener het geld niet nodig heeft voor aflossing van de hypotheek; vandaar dat wij hier niet voor gekozen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt ook gewoon zelf aflossen en je geld niet uitlenen. Dat levert ook 0 procent rente op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt natuurlijk.
   Maar door af te lossen word je verzamelinkomen hoger (want minder aftrek) en heb je minder recht op toeslagen zoals kinderopvangtoeslag bijvoorbeeld. Door deze regeling toe te passen kan je dus je verzamelinkomen lager houden en dat kan belastingtechnisch gunstiger zijn. Zelf zou ik het risico niet nemen denk ik.

   Je moet trouwens wel rekening houden met de schenkingsrechten. Ouders kunnen kinderen meer belastingvrij schenken dan andersom.

   Verwijderen
  2. Door er een lening van te maken gaat het niet over een schenking. Het is wat dat betreft een zakelijke transactie, waardoor schenkingen er geen rol bij spelen..

   Verwijderen
  3. Als schenkingen geen rol spelen kun je nooit op rente 0% uitkomen. Dus er moet door beide partijen geschonken worden.

   Verwijderen
  4. Nee je doet het als volgt. Ieder leent een bedrag aan elkaar tegen 6% rente. A betaalt die rente elke maand aan B en B betaalt elke maand rente aan A.
   Dus het is in het echt geen 0% rente, maar je betaalt elkaar allebei evenveel en daardoor kost het je netto 0 euro. In het voorbeeld betaal je 25 euro per maand en ontvang je 25 euro per maand. Het is dus geen 0% rente, want dan zou het wel een schenking zijn.

   Verwijderen
  5. Niet goed gelezen. Idd netto 0€
   šŸ˜¬

   Verwijderen
  6. Dus je leent geld uit om uiteindelijk op een rendement van 0% uit te komen. Los het dus gewoon af, hoef je ook geen administratie bij te houden of nieuwe belastingregels.

   Verwijderen
 6. Ik hoorde eerder ook van fiscalert van deze constructie.
  Ben benieuwd of iemand dit gedaan heeft.
  Ik zou het wel willen doen, maar dan moet het wel 100% legaal zijn en dat vertrouwen heb ik nog niet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De rente is wel aan een hoogte gebonden, nl. maximaal 1.25 keer de marktrente, anders accepteert de belastingdienst deze niet.
  HJ

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb bij mijn vorige huis een familiebankconstructie gehad voor een deel van de hypotheek. Dat is inmiddels (door verkoop) geheel afgelost, maar ik was blij dat het zo kon. Wij hebben toen een marktconforme rente aangehouden. Ik wist dat de schenkmogelijkheden e.d. er waren, maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

AnnuĆÆteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuĆÆteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.