Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste belegging van 2017 een feit

In onze doelen voor het beleggen stelden we dat we aan het eind van het jaar een belegd vermogen willen hebben van €10.000. Rond de jaarwisseling hadden we een belegd vermogen van €6.000. Dat betekent dat we dit jaar €4.000 moeten investeren. Dat is 333 euro per maand.

Afgelopen woensdag deden we een eerste kleine aankoop in het bedrijf AbbVie. Dat is een pharmaceutisch bedrijf dat vooral bekend is van het middel Humira. Dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld reumatische aandoeningen binnen de perken te houden, maar bijvoorbeeld ook voor de ziekte van Crohn.

Aangezien de maand december/januari (M krijgt salaris op de 15e) een dure maand was met veel eenmalige afschrijvingen voor bijvoorbeeld de ziektenkostenverzekering, de ANWB en het onderhoudscontract voor de CV-ketel, hadden we niet heel veel budget om een aankoop te doen.

We kochten daarom maar 3 aandelen voor in totaal iets meer dan €180. Met deze drie aandelen gaat ons te verwachten jaarlijkse dividendinkomen met ongeveer €6,50 en brengt dat in totaal op ca. €280.

Halverwege de maand zullen we nog onze maandelijkse investering  van in totaal €100 doen in twee beleggingsfondsen zodat het totaal voor deze maand op €280 zal uitkomen.

Reacties

 1. Wat zijn de kosten van deze aankoop ? Is het niet verstandiger om in 1 keer een groter bedrag te investeren dan 12 keer een klein bedrag ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 51 cent, dus dat valt alles mee. maar inderdaad, grotere bedragen in 1x is voordeliger.
   Alleen door dit nu te kopen pakken we in februari al 3x 64 cent dividend mee. Als we langer gewacht hadden om een groter bedrag in 1x te investeren was het in dit geval niet (veel) voordeliger geweest.

   Verwijderen
 2. Op moment dat fonds ex dividend gaat corrigeert de koers met het uitgekeerde dividend. Het maakt dus niet zo veel uit wanneer je een aankoop doet. Ben wel benieuwd waarom je Abbvie gekocht hebt. De verhouding schuld/eigen vermogen is bijzonder hoog. Heb je dat risico afgewogen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat risico afgewogen inderdaad. Ik denk dat dat bijna inherent is aan pharmaceutische bedrijven die eerst heel veel moeten investeren in de ontwikkeling voordat ze kunnen "cashen". En die cash steken ze dan weer in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
   Daarnaast gebruiken ze maar net iets meer dan de helft van de winst voor de uitbetaling van dividend, de rest kunnen ze gebruiken voor aflossing van de schuld.

   En wat betreft de koers, die zakt inderdaad met ongeveer het uit te keren dividend, dat klopt. Maar dat geld heb je dan vast in het handje zullen we maar zeggen...

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.