Doorgaan naar hoofdcontent

Onze beleggingsregels

Op mijn blog van vorige week over dividend uitkeren kreeg ik van Mariima de vraag of ik bij het investeren in aandelen van bedrijven alleen maar kijk naar mogelijke opbrengsten of hier en daar ook een grens trek in welke bedrijven ik/we investereer/investeren. Dit naar aanleiding van de aandelen Shell die wij nu hebben.

Een heel terechte vraag. Ik schreef toen onder haar vraag dat de grens bij ons is dat we niet investeren in bedrijven die (ook) wapens maken. Of dat nou een vliegtuigbouwer is die vooral passagiersvliegtuigen maakt en daarnaast ook nog gevechtsvliegtuigen of een bedrijf dat niets anders doet dan geweren fabriceren, dat maakt ons niet uit. Zodra er iets met wapentuig gemaakt wordt zullen wij er niet in beleggen.
Maar hoe komen we dan uit al die andere bedrijven die niets met wapens te maken hebben tot een keuze in welke we wel investeren? Dat is toch wel voor een groot deel gebaseerd op harde cijfers.

Doel van beleggen
Om de keuzes die wij maken te begrijpen is het wel handig om te weten waarom wij ook alweer zijn gaan beleggen. Dat doen we om uiteindelijk voldoende inkomen uit dividenduitkeriingen te genereren zodat wij geheel van die inkomsten kunnen leven. Dat is nog echt iets van ver weg in de toekomst, maar dat is het doel waarnaar wij streven.

We zoeken daarom naar aandelen van bedrijven die duurzaam ( in de zin van langdurig) een goed dividend kunnen uitkeren. Een dividend dat het liefst ieder jaar meer stijgt dan de inflatie. Om zo goed mogelijk in te schatten kijken we naar een aantal cijfers van bedrijven.

Waar kijken we naar?
Hieronder staat een lijstje met kentallen waar we naar kijken, daarna zal ik die verder uitleggen. Zaken waar wij naar kijken zijn:

 • Algemeen hoe het met een bedrijf gaat
 • Dividendgeschiedenis
 • Dividendrendement
 • Prijs van een aandeel t.o.v. de winst van het bedrijf
 • Deel van de winst dat aan dividend wordt uitgekeerd
 • Stijging van het dividend per jaar
 • Uitbetalingsfrequentie

Hoe het met een bedrijf gaat
Tja dat is gelijk misschien wel de lastigste van allemaal. Hier kijken we naar zaken als ontwikkeling van de winst, omzet etc. Ook het marktaandeel van een bedrijf in hun sector speelt mee. 

Dividendgeschiedenis
We zoeken naar bedrijven die een lange staat van dienst hebben met het uitkeren van dividend. En dan het liefst met het jaarlijks verhogen van de dividenduitkering. Hoe langer een bedrijf aaneengesloten een stijgend dividend heeft kunnen uitkeren, hoe meer je mag verwachten dat ze dat de komende jaren ook blijven doen. Voorbeelden van bedrijven die een zeer lange staat van dienst hebben zijn bijvoorbeeld Coca-Cola (54 jaar op rij) en 3M (van de post-it) die zelfs al 58 jaar op rij het dividend verhoogd heeft. Een Nederlands bedrijf als Unilever heeft de afgelopen 10 jaar het dividend ieder jaar verhoogd bijvoorbeeld.

Voor Amerikaanse bedrijven zijn er websites die bijhouden hoe lang een bedrijf op rij zijn dividend heeft verhoogd, voor aandelen uit Europa of andere landen is dat een stuk moeilijker te achterhalen. Voor Amerikaanse bedrijven heb je drie lijsten:
Wij houden een minimum van 10 jaar dividendstijging aan.

Dividendrendement
Voor dividendrendement hebben wij gekozen voor het 2,5% als minimum. Bij voorkeur zoeken we naar aandelen met een rendement van 3,5%, maar als de andere criteria goed worden gehaald is een wat lager rendement op dit moment wel acceptabel. Zeker als we verwachten dat het dividend de  komende periode heel snel zal stijgen.

Prijs van een aandeel t.o.v. de winst
Dit zegt heel veel of een aandeel (te) duur is of juist erg goedkoop. Op dit moment zijn Amerikaanse aandelen erg duur en ligt de gemiddelde prijs van een aandeel (S&P500) ruim 22x boven de winst van de bedrijven.
Wij zoeken naar bedrijven waar deze verhouding onder de 20 ligt. Uitzonderingen zijn ook hier mogelijk, maar alleen als deze verhouding in de afgelopen 10 jaar gemiddeld ook boven de 20 heeft gelegen.

Deel van de winst dat aan dividend wordt uitgekeerd
Bedrijven die maar een klein percentage van de winst uitkeren aan dividend hebben veel speelruimte om in slechtere tijden (mnder winst), toch het huidige dividend te kunnen blijven uitkeren of zelfs nog licht verhogen. 
Een bedrijf dat bijvoorbeeld 90% van de winst uitkeert aan dividend (of zelfs meer dan de winst zoals veel oliebedrijven op dit moment) kan dit niet volhouden bij maar een beetje tegenslag. Een bedrijf dat maar de helft van zijn winst uitkeert kan dit dus volhouden totdat de winst gehalveerd is. Wij mikken op een percentage van 75% als absolute maximum.

Stijging van het dividend per jaar
Dit hangt nauw samen met het dividendrendement. Zolang bedrijven het dividend met meer dan de inflatie laten stijgen wordt de "koopkracht" van dat ontvangen dividend steeds hoger.
Ook kan een bedrijf dat nu nu een hoog dividend uitkeert, maar het elk jaar maar een heel klein beetje laat stijgen op de lange termijn minder aan inkomsten opleveren dan een bedrijf dat nu minder uitkeert maar het dividend wel elk jaar met 10% laat stijgen

Frequentie van uitbetaling
Amerikaanse bedrijven keren in de regel ieder kwartaal dividend uit. Met het oog op een stabiel passief inkomen is dat erg fijn. Zeker omdat ze dat ook nog eens niet allemaal in dezelfde maand van het kwartaal doen. Door goed te kiezen kun je zo iedere maand ongeveer evenveel aan dividendinkomsten ontvangen. Er zijn ook een aantal bedrijven die maandelijks dividend uitkeren.
Europese aandelen keren in de regel slechts twee of zelfs maar één keer per jaar dividend uit. Er zijn uitzonderingen, maar dat zijn er weinig en ze zijn ook lastig te vinden tussen al die bedrijven die beursgenoteerd zijn. Nederlandse bedrijven die wel elk kwartaal uitkeren zijn Shell en Unilever. Wij kiezen (voorlopig) voor aandelen die minimaal 4x per jaar dividend uitkeren.

Het kan heel goed zijn dat we in de toekomst noodgedwongen moeten gaan afwijken van deze regels. We willen namelijk niet alleen maar Amerikaanse aandelen hebben. Dan worden we voor ons passief inkomen namelijk te veel afhankelijk van de wisselkoers tussen de dollar en de Euro. We zullen op een gegeven moment dus meer Europese aandelen gaan kopen om daar een goede balans in te krijgen.

Afsluitend
Als je goed naar onze aandelenportefeuille kijkt zul je zien dat geen enkel aandeel zal voldoen aan alle criteria die we zelf hebben opgesteld. Dat geeft ook niets, het zijn uiteindelijk meer richtlijnen dan keiharde regels. Dus als een bedrijf aan één richtlijn niet voldoet is dat geen ramp. 
Shell is wel de uitzondering, die voldoet op dit moment aan een heel aantal richtlijnen niet. Maar die 7% rendement op de aanschafkosten maken een hoop goed...

Hebben jullie ook je eigen beleggingsregels? Of regels waar je je aan houdt als je investeert in een crowdfundingproject?

Reacties

 1. Ik begon twee jaar geleden met beleggen via mijn bank, Triodos. Deze heeft behoorlijk strenge regels in de keuze die gemaakt wordt voor bedrijven waarin geïnvesteerd wordt. Ook bedrijven die het milieu kapot maken, zoals Shell, wordt uitgesloten.
  Ik besef heel goed dat ik te veel aan beheer van de aandelen betaal via deze bank, maar aangezien ik nog maar net begon en omdat ik mijn toekomst niet alleen door een financiële bril bekijk en om te wennen, vond ik dat wel prima.
  Nu ik de kosten van de afgelopen twee jaar inzichtelijk heb, wil ik graag overstappen naar DeGiro, Binck of BrandNewDay. Maar voor mij is het echt belangrijk niet te investeren in milieuvervuiling en het kost me te veel tijd om uit te zoeken hoe of wat, liefst ben ik lekker passief in fondsen.

  Een rotdilemma dus, vandaar mijn vraag aan je vorige week....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik. En er valt ook veel voor te zeggen. Veel banken hebben wel een duurzaam investeren fonds geloof ik.

   Verwijderen
 2. Je kan ook overwegen te investeren in een ETF met lage kosten. Een ETF is een index-volgend fonds dat je kan aankopen via je bank of broker (binck, degiro). En een index is een mandje van aandelen die zijn geselecteerd op, in dit geval, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap.

  Is duurzaamheid je ding. Dan heb je bijv. de Think Sustainable World ETF (google maar) die 0.3% kosten heeft en jaarlijks een dividend van 1.8% uitkeert (momenteel). Ook IShares en Vanguard hebben op dit vlak ETF's en Brand-new-day biedt ook een duurzaam indexproduct.

  Dit voorkomt dat je afwegingen moet gaan maken die je eigenlijk helemaal niet zou willen maken. Ik ben best een gevorderd belegger, maar vind het nog uitermate lastig om een inschatting te maken hoe het met een bedrijf gaat en dat dan ook nog eens in de gaten te gaan houden. Mag Shell bijv. sinds gisteren wel nu ze ook in windenergie gaan investeren? Of is dat juist een no-go?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leerzame blog! Het is inderdaad goed om voor jezelf regels op te stellen waar je je aan moet houden bij investeren. Op die manier heb je er van tevoren al over nagedacht en schakel je de emotie bij investeren uit. Dat is heel belangrijk! Dank voor het delen van deze kennis in ieder geval :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je technische regels zien et goed uit, je kunt het beter zo SMART mogelijk houden. De objectieve regels (bijv. mbt wapens) zijn wat naief. Het kan best zijn dat het staal van een leverancier via een tussenleverancier wordt gebruikt om vliegdekschepen mee te bouwen. Ik noem maar wat, dat kun je nooit achterhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. daar heb je gelijk in. Dat is bijna niet te achterhalen alleen. Vandaar de directe relatie

   Verwijderen
  2. Ik ben het hierbij met julile eens! Want je kan ook bedenken dat Shell brandstof levert waar al die tanks op rijden... Maar om daarom nou niet in Shell te investeren... of een kledingproducent die pakken maakt voor de militairen... Daarom inderdaad verstandig om alleen de directe relaties te behouden.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…