Doorgaan naar hoofdcontent

Check, plan, spaar (1): Saldo checken

Vandaag verschillende berichten die te maken hebben met het goed rondkomen van je inkomen in de media.
Op BNR hoorde ik op weg naar werk een item over dat er toch nog veel huishoudens zijn die niet goed rondkomen. Toen ik het artikel op de site nalas viel me op dat er stond dat de hoogte van je inkomen eigenlijk weinig uitmaakt of je betalingsproblemen kan krijgen.

In het AD stond hier ook een artikel over. Hierin werd gezegd dat de meeste mensen die in de problemen komen als standaard minder dan €1.000 op de spaarrekening hebben staan. Ook werd ingegaan op hoe je jezelf weerbaar kunt maken om te voorkomen dat je in de problemen komt. Het Nibud geeft 3 tips:
 1. Check wekelijks je saldo
 2. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
 3. Spaar 10% van je inkomen
De komende dagen zal ik per punt schrijven hoe wij dit doen. Vandaag dus nummer 1: Check wekelijks je saldo.


Eigenlijk checken wij wel dagelijks ons saldo. Dat is een soort 2e natuur geworden. Vooral in de periode van de maand dat wij grote afschrijvingen verwachten houden wij de boel goed in de gaten. Denk dan aan de tijd dat de hypotheek wordt afgeschreven of energie, verzekeringen etc.
Waarom kijken wij dan dagelijks? We proberen altijd maar een minimum aan geld op de betaalrekening te houden. Bij binnenkomst van het salaris van M wordt het deel dat we sparen, beleggen en aflossen op de restschuld direct overgeboekt naar de betreffende (spaar)rekekeningen. Ook maken we dan geld over naar onze boodschappenrekening. Deze spaarrekeningen zijn bij andere banken dan onze huisbank, dus als we van het geld gebruik willen maken moeten we het op tijd overmaken naar de betaalrekening.
Vervolgens maken we het bedrag dat we voor die maand verwachten aan vaste lasten kwijt te zijn over naar de spaarrekening van onze huisbank. En laten we een klein bedrag op de betaalrekening staan voor onverwachte dingen.

We weten in welke periodes alle vaste afschrijvingen worden gedaan. In die periode kijken wij dus dagelijks naar ons saldo. Ook kunnen we met internetbankieren heel handig zien op welke dag precies een automatische incasso wordt afgeschreven, zodra die is aangemeld bij de bank. Zo kunnen we zorgen dat er altijd voldoende saldo op de betaalrekening staat om alle betalingen te kunnen doen.

Waarom doen we het op die manier? De paar cent extra rente per maand die we ermee verdienen, daar hoeven we het niet voor te doen. Het is meer een kwestie van zelfbescherming. Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de spaarrekening. Ook al kunnen we er dan nog gelijk bij, het voelt toch anders om in de winkel eerst je bankieren app te openen om geld over te maken naar je betaalrekening voordat je kunt pinnen. Die drempel is voor mij hoog genoeg om daarom maar niet aan zaken te besteden die we niet nodig hebben.

Hoe vaak checken jullie je saldo?

Reacties

 1. Klinkt bijna net als hoe wij het doen. Behalve dat wij een aparte betaalrekening voor vaste lasten hebben ipv dat we het naar de spaarrekening doen. Dat betaalpasje ligt thuis ergens, maar daardoor hoeven we die rekening niet als een havik in de gaten te houden.

  Kleine opmerking op je laatste alinea ;) :
  Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de ***betaalrekening***?.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heel scherp gezien... Ik heb het gelijk verbeterd..

   Verwijderen
 2. Ja, dat doen wij ook precies zo (en inderdaad dagelijks ons saldo checken). Het voelt toch een stuk beter om je geld goed onder controle te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik las het artikel ook, en wist dat jij mij weer voor zou zijn :-P

  Nu moet ik toch bekennen dat ik meerdere keren per dag ons banksaldo controleer :-) Met name om te controleren of de vaste lasten juist worden afgeschreven.
  Net als jullie maken wij na ontvangst van de salarissen de reserveringen en/of spaarbedragen over naar diverse spaarrekening. Ook de maandelijkse extra aflossing wordt dan meteen verwerkt.
  De vaste lasten worden niet eerst apart gezet, maar gewoon van de betaalrekening afgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. sorry :) soms kijk ik ook meerder keren hoor, maar meestal blijft het bij 1x en heel af en toe een dagje niet...

   Verwijderen
 4. Ik zelf iedere dag en soms wel meerdere keren. De rekening van mijn man is niet via een app toegankelijk en hierdoor kijk ik er beduidend minder op. Maar alle afschrijvingen gaan via mijn rekening, dus op de rekening van man gebeurt ook niet heel veel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…