Doorgaan naar hoofdcontent

Check, plan, spaar (1): Saldo checken

Vandaag verschillende berichten die te maken hebben met het goed rondkomen van je inkomen in de media.
Op BNR hoorde ik op weg naar werk een item over dat er toch nog veel huishoudens zijn die niet goed rondkomen. Toen ik het artikel op de site nalas viel me op dat er stond dat de hoogte van je inkomen eigenlijk weinig uitmaakt of je betalingsproblemen kan krijgen.

In het AD stond hier ook een artikel over. Hierin werd gezegd dat de meeste mensen die in de problemen komen als standaard minder dan €1.000 op de spaarrekening hebben staan. Ook werd ingegaan op hoe je jezelf weerbaar kunt maken om te voorkomen dat je in de problemen komt. Het Nibud geeft 3 tips:
 1. Check wekelijks je saldo
 2. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
 3. Spaar 10% van je inkomen
De komende dagen zal ik per punt schrijven hoe wij dit doen. Vandaag dus nummer 1: Check wekelijks je saldo.


Eigenlijk checken wij wel dagelijks ons saldo. Dat is een soort 2e natuur geworden. Vooral in de periode van de maand dat wij grote afschrijvingen verwachten houden wij de boel goed in de gaten. Denk dan aan de tijd dat de hypotheek wordt afgeschreven of energie, verzekeringen etc.
Waarom kijken wij dan dagelijks? We proberen altijd maar een minimum aan geld op de betaalrekening te houden. Bij binnenkomst van het salaris van M wordt het deel dat we sparen, beleggen en aflossen op de restschuld direct overgeboekt naar de betreffende (spaar)rekekeningen. Ook maken we dan geld over naar onze boodschappenrekening. Deze spaarrekeningen zijn bij andere banken dan onze huisbank, dus als we van het geld gebruik willen maken moeten we het op tijd overmaken naar de betaalrekening.
Vervolgens maken we het bedrag dat we voor die maand verwachten aan vaste lasten kwijt te zijn over naar de spaarrekening van onze huisbank. En laten we een klein bedrag op de betaalrekening staan voor onverwachte dingen.

We weten in welke periodes alle vaste afschrijvingen worden gedaan. In die periode kijken wij dus dagelijks naar ons saldo. Ook kunnen we met internetbankieren heel handig zien op welke dag precies een automatische incasso wordt afgeschreven, zodra die is aangemeld bij de bank. Zo kunnen we zorgen dat er altijd voldoende saldo op de betaalrekening staat om alle betalingen te kunnen doen.

Waarom doen we het op die manier? De paar cent extra rente per maand die we ermee verdienen, daar hoeven we het niet voor te doen. Het is meer een kwestie van zelfbescherming. Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de spaarrekening. Ook al kunnen we er dan nog gelijk bij, het voelt toch anders om in de winkel eerst je bankieren app te openen om geld over te maken naar je betaalrekening voordat je kunt pinnen. Die drempel is voor mij hoog genoeg om daarom maar niet aan zaken te besteden die we niet nodig hebben.

Hoe vaak checken jullie je saldo?

Reacties

 1. Klinkt bijna net als hoe wij het doen. Behalve dat wij een aparte betaalrekening voor vaste lasten hebben ipv dat we het naar de spaarrekening doen. Dat betaalpasje ligt thuis ergens, maar daardoor hoeven we die rekening niet als een havik in de gaten te houden.

  Kleine opmerking op je laatste alinea ;) :
  Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de ***betaalrekening***?.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heel scherp gezien... Ik heb het gelijk verbeterd..

   Verwijderen
 2. Ja, dat doen wij ook precies zo (en inderdaad dagelijks ons saldo checken). Het voelt toch een stuk beter om je geld goed onder controle te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik las het artikel ook, en wist dat jij mij weer voor zou zijn :-P

  Nu moet ik toch bekennen dat ik meerdere keren per dag ons banksaldo controleer :-) Met name om te controleren of de vaste lasten juist worden afgeschreven.
  Net als jullie maken wij na ontvangst van de salarissen de reserveringen en/of spaarbedragen over naar diverse spaarrekening. Ook de maandelijkse extra aflossing wordt dan meteen verwerkt.
  De vaste lasten worden niet eerst apart gezet, maar gewoon van de betaalrekening afgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. sorry :) soms kijk ik ook meerder keren hoor, maar meestal blijft het bij 1x en heel af en toe een dagje niet...

   Verwijderen
 4. Ik zelf iedere dag en soms wel meerdere keren. De rekening van mijn man is niet via een app toegankelijk en hierdoor kijk ik er beduidend minder op. Maar alle afschrijvingen gaan via mijn rekening, dus op de rekening van man gebeurt ook niet heel veel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…