donderdag 14 april 2016

Kijktip: De crisis als businessmodel (1)

Gisteren zag ik op RTLZ het eerste deel van de serie: De crisis als businessmodel. Hierbij werd begonnen met de Griekse crisis en hoe de politiek en de banken met elkaar verweven zijn. De statement vooraf was: Door de crisismaatregelen worden democratische processen buitenspel gezet, banken en verzekeraars geholpen en de kosten door de burgers betaald.

Ik heb deze eerste aflevering gekeken maar een echt goede samenvatting vind ik moeilijk te schrijven. Wel wordt duidelijk dat er veel verhevenheden zitten tussen politiek en banken, waardoor er regelmatig dubieuze beslissingen lijken te worden genomen. Welke bank wordt wel gered, welke niet. Landen worden opgezadeld met meer staatsschuld om de banken te redden en de burger betaalt de prijs.

Dit deel van de documentaire valt goed samen met het deel van het boek "Deflatie in aantocht" dat ik nu aan het lezen ben. Ik vind het zeker een aanrader om te kijken. Ondanks dat ik het niet helemaal onder woorden kan brengen geeft het toch veel achtergrondinformatie waardoor ik bepaalde besluiten en processen beter snap dan voorheen.

Vanavond het tweede en laatste deel van deze documentaire. Wat mij betreft een aanrader.

6 opmerkingen:

 1. Interessant, ik zal deze aflevering eens terugkijken. Lees als je het boek 'Deflatie in aantocht' uit hebt ook het boek 'Goud en het geheim van geld' van de schrijver Willem Middelkoop.
  Tsjonge, bij het lezen van deze boeken krijg je pas inzicht welke macht (centrale) banken hebben op de politiek. Hoe verziekt het systeem inmiddels is. Ik krijg er simpelweg gewoon pijn in mijn buik van...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankje voor de tip, die ga ik zeker lezen....

   Verwijderen
 2. Dankjewel voor de tip! Ik ga kijken.
  Het boek 'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk vind ik ook een erg goed boek over de banken en de financiele crisis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jammer dat je de direkte link er niet bijplaatste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schandalig gewoon weg. Corrupt is de EU. Het is niet de vraag of de EU instort, maar wanneer.

   Verwijderen
  2. daar lijkt het wel op.. tweede deel wel gekeken, maar moet ik nog een keer doen. Kon niet echt goed opletten..

   Verwijderen