Doorgaan naar hoofdcontent

Plan 2016

Geïnspireerd door diverse andere blogs gaan wij ook verder aan de slag met het extra aflossen van de hypotheek. Ook willen we de buffers weer wat aanvullen. Een kleine twee jaar met dubbele woonlasten hebben de reserves wel wat aangetast.

In 2015 hebben we €3.500 extra afgelost. Doel voor 2016 is om minimaal weer dat bedrag aan extra aflossingen te doen.
Samen met ca. €1.200 reguliere aflossingen op de annuïteitenhypotheek komen we dan op ca. €4.700 aflossing uit.
Daarnaast lossen per maand ook nog regulier ca.€225 af op de restschuld, in totaal ruim €2.600.

De doelen voor 2016 zijn:

 • Buffer aanvullen van €2.500 naar €6.000
 • €2.500 aflossen op aflossingsvrije hypotheek
 • €1.000 extra aflossen op annuïteitenhypotheek of restschuld
 • Totale vermindering van de (hypotheek)schuld van  €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor mezelf
Verder willen we in 2016 eens informeren wat de mogelijkheden zijn rondom de spaarhypotheek. Kan die omgezet worden naar een annuïteitenhypotheek, of is het slimmer om dat pas over een aantal jaar te doen, wanneer de 15 jaar verstreken is? Of kunnen we "gewoon" beter veel storten en daardoor de looptijd drastisch verkorten? 

Reacties

 1. Een spaarhypotheek is altijd voordeliger dan annuiteiten hypotheek.
  Dit heeft te maken dat de "schuld" maximaal blijft welke je mag blijven aftrekken en het feit dat je zelf rente krijgt over je spaardeel.
  Nadeel is dat je er niet snel vanaf komt, je aan diverse regels moet houden (anders moet je belasting betalen) enz.
  Als je wat wil doen met je spaarhypotheek is "bijstorten" het meest handige (let op banken hanteren soms andere eisen als dat fiscaal mag, dit heeft te maken met de zgn "zorgplicht").
  Als je gaat bijstorten is het beter een paar jaar een klein bedrag te storten als een groot bedrag in 1 jaar.
  Wil je hierover meer weten kijk dan verder op de site van de Rentenier, het heeft mij prima geholpen.

  http://geld-is-tijd.blogspot.nl/

  Succes John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij mogen niet storten in de spaarhypotheek, dus dat is geen optie. We kunnen er dus alleen op aflossen en dat is dan ook nadelig voor de aftrek. Maar dat is wel de enige manier om er eerder vanaf te komen.
   Verder zitten er nog wat extra kosten aan die we niet bij een annuïteitenhypotheek hebben, al zijn die kosten minder dan het voordeel van de renteaftrek.
   Ik ken de site van rentenier goed maar bedankt voor de tip

   Verwijderen
  2. Ik zou eerst je overige hypotheekdelen aflossen en tegen die tijd dat je aan het spaaronderdeel toekomt zit je misschien aan de fiscale 15/20 jaar minimum looptijd en kan je die gaan aflossen/oversluiten zonder ficale problemen

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…