Doorgaan naar hoofdcontent

Factcheck:Loopt de rente voor aflossingsvrije hypotheken op?

Afgelopen weekend kreeg ik een mail met wat nieuwsberichten over hypotheken. Eén van die nieuwsberichten trok mijn aandacht. Het stelde dat in tegenstelling tot die van  annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken de rente voor aflossingsvrije hypotheken wel aan het stijgen is.

De reden daarvan zou de risico-opslag zijn die wordt gerekend bij aflossingsvrije hypotheken. Doordat de geldverstrekkers meer risico zien bij die hypotheekvorm verhogen ze de risco-opslag. Bij de andere twee genoemde vormen doen ze dat niet.

Ik heb dat even gecheckt bij de hypotheekrentes die mijn eigen bank publiceert. In het verleden zat daar een opslag van 0,2%-punt voor aflossingsvrije hypotheken bij, dat is nu nog steeds het geval. Die riscio-opslag is dus niet verhoogd in de afgelopen tijd (ik keek net voor de jaarwisseling voor het laatst hiernaar). Ik heb nu alleen maar gekeken naar één geldverstrekker, want van andere had ik de oude tarieven niet paraat.

Wel zijn de tarieven in zijn geheel verhoogd. Zowel voor annuïteiten-, lineaire en aflossingsvrije hypotheken. Dus per saldo klopt het wel dat de rente voor aflossingsvrije hypotheken zijn toegenomen (althans bij onze bank).

Reacties

  1. Het klopt wel. Vooral bij de banken (ING, ABN en hun dochters: Moneyou, Florius) zit een groot gat tussen aflossingsvrij en annuïteiten. Nieuwe melkkoe: annuïteiten is natuurlijk goedkoper voor consument omdat hij geen aflossing hoeft te betalen. Dan kun je de rente wel wat plussen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben onze hypotheek bij de ABN, maar daar is het gat toch echt maar 0,2%. Voor 10 jaar NHG is het gat 1,83% voor annuïteiten vs 2,03% voor aflossingsvrij zie hun website.

      Verwijderen
  2. Dat is dan, neem ik aan, op nieuw af te sluiten hypotheken? Op zich wel slim. Annuïteiten zijn natuurlijk ook veiliger voor de bank en een hogere rente + geen aftrek zorgt er zo wel voor dat mensen toch sneller voor annuïteiten kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat dit wel klopt.
    Toen ik laatst liet rentemiddelen moest ik een hogere rente gaan betalen bij gelijke termijn voor mijn aflossingsvrije als voor mijn annuïteiten. ING. Terwijl toen ik de hypotheek afsloot ik voor alle delen dezelfde % rente betaalde.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Net even gekeken bij ING vooral bij de langere looptijden geld dit en het is meer geworden. Bij 10 jaar was het 0,2 en het is nu 0,25. Voor 20 jaar is het 0,85% wat aanzienlijk is. Overigens geld dit tarief voor bankspaar en aflossingsvrije hypotheken. Waar de bank bij een bankspaar weinig risico heeft, dus het is ook een ontmoedigings beleid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Renteverschillen of niet, wij zijn vanaf komende maand weer 0,15% voordeliger uit met onze aflossingsvrije hypotheek bij de ABN AMRO bank. Het levert ons dus 3x zoveel op om af te lossen in plaats van te sparen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....