Doorgaan naar hoofdcontent

Zijn we nou over- of onderverzekerd?

De afgelopen dagen zag ik meerdere berichten voorbij komen over hoe Nederland verzekerd is voor de ziektekosten. Die berichten lijken zich ook nog tegen te spreken.

Dit weekend las ik dat veel Nederlanders nog geld kunnen besparen op hun verzekering omdat ze niet overstappen van zorgverzekeraar. Je kunt zo maar 15 euro per maand uitsparen als je van de duurste verzekeraar naar de goedkoopste overstapt. Of de polissen dan precies gelijk zijn heb ik niet uitgezocht.

Vanmorgen op weg naar kantoor hoorde ik juist dat de aanvullende pakketten mogelijk onder druk komen te staan omdat steeds minder mensen een dergelijk pakket nemen. In de praktijk neemt men vooral een aanvullend pakket als men denkt die extra zorg te gaan gebruiken. Dat kun je natuurlijk niemand kwalijk nemen..
Daarnaast verhogen steeds meer mensen het eigen risico, zodat ze minder premie hoeven te betalen. Dat zijn natuurlijk de mensen die verwachten weinig of geen zorg te zullen gebruiken waarvoor ze meer dan het verplichte eigen risico zullen opmaken.
Als laatste sluiten ook steeds meer mensen een natura polis af, waarbij ze niet meer bij elke zorgverlener terecht kunnen, maar alleen bij een aantal gecontracteerde zorgverleners. Ook dat maakt de boel goedkoper...

Wat doen wij?
Ik (M) zit al jaren bij dezelfde verzekeraar, één van de duurste. Via mijn werk heb ik een collectieve korting op de basispremie en ook op de aanvullende pakketten. Daarnaast zijn de aanvullende pakketten ook net wat ruimer dan de standaard aanvullende pakketten.
Ik heb het goedkoopste aanvullende pakket en het maximale eigen risico. Dat aanvullende pakket heeft te maken met mijn werkgever. Zolang ik de collectieve verzekering afneem inclusief een aanvullend pakket krijg ik een vergoeding van zo'n €240 bruto op jaarbasis. Zie hiervoor de afweging die ik vorig jaar beschreven heb.
Ook betaal ik de premie in 1x, wat ook nog eens een besparing van een kleine 3 euro oplevert.

V was tot voor kort apart verzekerd bij dezelfde verzekeraar als waar ze ook haar arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heeft lopen. Ze kreeg daardoor een korting van 5% op haar AOV, dat leverde ongeveer 10 euro per maand op.
Dit jaar hebben we eens goed zitten rekenen en zijn we tot de conclusie gekomen dat het goedkoper is als ze bij M aanschuift bij de collectieve verzekering. Ze krijgt dan dezelfde korting op de basisverzekering en het aanvullende pakket en ze heeft de mogelijkheid om ook in één keer te betalen. Dat laatste kon niet bij haar oude verzekeraar. Het eigen risico houden we bij haar minimaal omdat ze die al in januari heeft opgesnoept normaal gesproken.
Deze besparing compenseert ruim de 5% die ze vanaf volgend jaar meer moet gaan betalen voor haar AOV.

Zijn jullie er al uit over de zorgverzekering van volgend jaar?

Reacties

  1. Ik zit sinds 2013 al bij dezelfde basis verzekering. Hoogste eigen risico, betaal de hele premie in december voor 2% korting (dit was voorheen 3%) en heb een tandarts verzekering met 80/20 en vergoeding tot 500e. Mijn jaar bedrag is 1100 euro

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij moeten dit hoofdstuk nog doornemen voor dit jaar. Er komt hier dus nog een vergelijkend waren onderzoek op het gebied van zorgverzekeringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zit al bij internetverzekering van menzis, anderzorg, zelfde voorwaarden als bij menzis.
    basis +extra eigen risico + jaarbetaling 917 euro. echt betaalbaar. de rest van het jaar ben je er vanaf. 2 dagen ziekenhuisbed is 1000 euro

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....